Golang

Google’ın geliştirdiği her ürüne ayrı bir sempati duyuyorum. Uzunca bir süre önce Go üzerine çalışmaya başlamış biri olarak şunu söyleyebilirim ki; adı gibi hareketli, pratik ve yaratıcı bir programlama dilidir.
golang

Go Nedir

(2007 yılında temelleri atılmıştır.)

Go veya Golang, açık kaynaklı bir programlama dilidir. Statik olarak yazılmıştır. Geliştiriciler, sözdizimi söz konusu olduğunda Go dilinin yirmi birinci yüzyılın C’si olduğunu söylüyor.

Dünya Go ile ilk kez 2009’da Google’ın Rob Pike, Robert Griesemer ve Ken Thompson sayesinde tanıştı. Go’yu oluşturmanın temel amacı, diğer programlama dillerinin en iyi özelliklerini birleştirmekti.

Yabancı kaynaklardan edindiğim bilgilere göre, yeni neslin programlama dillerine daha kolay adapte olmasını sağlamak amacıyla daha anlaşılır, basit ve hızlı bir şekilde tasarlanmıştır.

Neden Go Kullanmalıyım

Go dili neden popüler? Sevimli maskotun yanı sıra, Go bir dizi avantaj da getiriyor.  Go, neredeyse 2009’da piyasaya çıkar çıkmaz hızla en üst sıralara doğru yükselmeye başladı.

Go, birçok sorunu çözebilen gerçekten esnek bir dildir. Sistem ve ağ programlama, büyük veri, makine öğrenimi, ses ve video düzenlemeve bir programlama dilinden beklenen her türlü projeyi rahatlıkla geliştirip sürdürebilirsiniz. Ayrıca web ile alakalı hemen hemen her konuda çok stabil çalışan çalışmalar geliştirmekte mümkün.

C veya C ++ ‘ya benzer şekilde, Go derlenmiş bir dildir ve herhangi bir yorum gerektirmez.

Kimler Go Kullanıyor

En şaşırmayacağınız isimle başlayalım: Google! Sonrasında ise ülkemizde Trendyol’un kullandığını söyleyebiliriz. Bunun dışında twitter, medium, dropbox Go’ya şans veren isimler arasında yer alıyor.

  • YouTube, Uber, SoundCloud ve Netflix’ de ağır yüklerle savaşmak için Go’yu seçti.

Muhtemelen yakında mobil uygulamalarda ve diğer bazı sektörlerde de daha fazla Go örneği göreceğiz.

Sadece bu yazılım dilinden yola çıkarak bile Google’ın yeniliğe, geliştirmeye ve rakiplerinin eksiklerini gözlemleyerek nasıl daha iyisini oluşturmaya çalıştığını görebiliriz.

Go’da ilk program:

package main  
import "fmt"

func main() {
     fmt.Println("Merhaba, Onur") 
}

Çıktı:

Merhaba, Onur

1 Comments

Yorum Yap